Kan vi ställa några grundläggande krav?

1 Nov

Sofia Juvel, nöjeschef på Gävletidningen Arbetarbladet, skriver i ett blogginlägg från igår om sin redaktions beslut att inte bevaka det turnerande spektaklet Ladies’ Night (Evenemanget som sådant har tydligen missat apostrofen i sitt namn, men jag känner mig generös och bjuder dem på den). En ganska vettig ståndpunkt, kan jag tycka. Inte minst med anledning av den förmodade artistiska kvalitén, är min högst individuella ståndpunkt (Juvel är dock tydlig med att lyfta fram att detta inte spelar in i redaktionens beslut – en ståndpunkt som känns rimlig, ur ett redaktionellt perspektiv).

Jag tänker inte ägna någon ytterligare tid att skriva om sakfrågan. Mitt fokus hamnar istället på läsarkommentarerna. I skrivande stund räknar jag till 11 positiva och 12 negativa kommentarer. Ha då i åtanke att jag – klokt eller ej – bestämt mig för att binärt klassificera samtliga kommentarer på detta vis. Där fanns nämligen något enstaka tveksamt fall. Nå, kommentarerna ser ut att godkännas i högt tempo för tillfället, så antalet har säkert ökat betydligt när jag publicerar detta.

Jag har väl egentligen inte så mycket att säga om folks ogillande av blogginlägget som sådant. Visst kan jag tycka det är obegripligt att det finns människor som inte skriver under på snart sagt vartenda ord i texten, men folk tycker ju som bekant olika, oavsett om samtalsämnet är Palestinafrågan eller om huruvida man bör tvångsmata föräldralösa pandaungar med infångade peruanska gatubarn.

Nej, det som istället fångar min uppmärksamhet, trots att ser det upprepas till leda så snart jag kastar mig in i någon form av diskussionstråd på det intrikata nätverk av piratkopieringsmaskiner vi kallar ”internet”, är sandlådenivån på mothuggen. Ett av de kritiska inläggen är hyggligt välformulerat, även om jag tycker att resonemanget har klara brister. Ytterligare något annat har ett anslag som hade kunnat bytas ut till vettig kritik. Resten av den uppiskade folkliga upprördheten är istället av typen:

”Vilken fjant du är!”

”Du är ful”

”Vilken vänsterpropaganda”

”Detta är skrattretande”

Och någonstans tänker jag att kanske borde jag ta mig uppgiften att plocka upp lans och banér tillhörandes landets svensklärarkår och bildligt sparka bakut i form av följande frustrerande skara ord: Ska det vara så jävla svårt att argumentera för sin sak? Att ta sig åtminstone ett par minuter till att försöka mejsla ut vad man menar, så att en utomstående förstår?

Jag tror nämligen att kommentarsfälten och den ständigt närvarande, påpassade och disktuerade journalistiken i grund och botten är något positivt. Men en sliten klyscha låter att ingen kedja är starkare än dess svagaste länk. Nå, ingen internetdiskussion är heller bättre än dess svagaste inlägg, något förenklat. Det är nämligen alltid en lågoddsare att just dessa inlägg är de som delar av diskussionen i, gärna ointressanta, sidospår som stjäl behövligt fokus ifrån den ursprungliga rubriken.

Är det verkligen så illa ställt med gemene man att hen inte kan skriva en någotsånär argumenterande text? Någon kanske invänder med att ”Folk brukar sällan argumentera särskilt elokvent för sin sak i muntliga diskussioner heller” och visst, det är tveklöst sant. Skillnaden är dock milsvid mellan den omedelbara kommunikation som kännetecknar det talade ordet och med det skrivna ord som medför privilegiet att redigera, sudda, skriva om och läsa igenom innan man trycker på ”skicka”. Hur jävla svårt kan det vara?

Ett svar to “Kan vi ställa några grundläggande krav?”

 1. Andreas Larsson den 23:52 #

  Tack för att du lyfter detta – som jag upplever det – ganska viktiga ämne.

  Jag har idag försökt ha en saklig diskussion med en f.d. studierektor och adjukt men blev överöst med ad hominem-argument (varav åtminstone ett grövre personangrepp) och andra argumentationsfel. Efter det har jag funderat på hur det egentligen står till med de argumentationstekniska kunskaperna i vårt land. När en person som befunnit sig på en av de högre positionerna på våra larosäten påvisar en argumentationsteknisk analfabetism så känns det åtminstone inte bra. För någon vecka sedan var det en doktorand på KTH eller SU som argumenterade ungefär hälften så illa. Nivån hos den genomsnittlige internetanvändaren behöver jag nog inte ens gå in på…

  Frågan är varför det blivit så här. Har du några tankar? Misslyckas skolan med att lära ut dessa ämnen? Jag minns att vi hade en del argumentationsteknik på svenskan och i något annat ämne men vi fick aldrig lära oss några grunder.

  En skillnad mellan att muntligt slinta med tungan och att slinta på tangenterna är att man bakom sin skärm känner sig ganska skyddad, ibland anonym. Samtidigt tolkar man kanske inte meningsmotståndaren som en person. Dessa två saker bör kunna ge utlopp för en större känslourladdning. Det finns säkert forskning på området.

  En annan forskning som är relevant är de studier som presenteras i länken nedanför. Den belyser hur tonläget i kommentarerna påverkar hur läsaren uppfattar innehållet i själva artikeln, krönikan, blogginlägget, etc. Personangrepp på författaren och negativa kommentarer bidrar till att läsarna får en mer negativ inställning till de fakta som presenteras i artikeln.

  http://guardianlv.com/2013/10/anti-science-trolls-destroying-science-with-internet-comments-says-study/

  Det studierna visar skulle kunna vara ett exempel på människans grupptillhörighetskänsla – att vi lätt följer strömmen.

  Det visar åtminstone att många internetanvändare är väldigt dåliga på kritiskt tänkande, skilja på bra och dåliga argument samt logiska resonemang. Att medier och politiker ganska ofta använder sig av bristade resonemang och argumentationsfel kan säkert bidra till klimatet. I sammanhanget är det intressant att SVT Debatt skrivit detta: http://debatt.svt.se/2013/10/09/ett-viktigt-meddelande-till-dig-som-inte-ar-hogutbildad/
  Om det är positivt eller negativt vet jag dock inte, jag kan bara konstatera att SVT Debatt är mer ett åsiktsforum än någon form av debattforum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: