Det extremhögern inte förmår

25 Nov

Arbetarbladets engagerade chefredaktör Daniel Nordström skriver i ett blogginlägg om det högerextrema hatpartiet Svenskarnas Partis senaste aktion. Jag satt och funderade över vilket epitet jag borde välja framför partiets namn, en fråga som ju för övrigt dryftats på sistone i fallet Sverigedemokraterna. Jag bestämde mig dock för att vad jag eller någon annan än väljer att kalla SvP är det antagligen inte fråga om några överdrifter. Det finns gott fog för att kalla dem nazister, nynazister, fascister, högerextremister, nationalister, för att inte tala om rasister. Men för att inte halka in i några hårklyverier om politiska definitioner väljer jag att ta till fasta på det hat partiet vilar på. Vad själva slutmålet är för SvP vare sig vågar jag själv tänka på, eller tror att de själva har någon enighet kring, men vägen dit går uppenbarligen via hat av alla som inte är ljushyade antidemokrater.

I den aktuella kampanjen har partiet vänt sig emot det man på koordinerat vis ifrån hathögern brukar kalla ”svenskfientlighet”. Värt att tänka på för alla oss som inte vältrar oss i rasistiska tankedogmer om dagarna är då detta:

Svenskarnas parti själva vet inte vad de menar med begreppet svenskfientlighet.

Hur vet jag då detta? Jo, ingen av dem vet nämligen vad som avses med ”svenskhet”. Jag brukar roa mig med att fråga allehanda rasister vad de syftar på när de slänger sig med det och några närbesläktade begrepp. Jag tror att de själva vet med sig att det är lönlöst att ens försöka, varför de genast brukar ta till mothugg av typen ”sluta tramsa!”, som efter ytterligare något replikskifte gärna blir mer hotfullt. Lite som när jag för inte så länge sedan hotades med våld av en anonym högerextremist för att jag bad denne att svara på den enkla frågan ”Hur lyder din definition av ‘svensk’?”

En högerextrem nationalist vet att hen älskar Sverige, såsom det var förr. Mest troligt utan att veta när ”förr” var. Vidare är Sverige till för svenskarna. Men inkluderas romer, med anfäder ifrån svenskt 1600-tal i detta begrepp? Eller svenska judar vars släktingar flyttade hit på 1500-talet? Mest troligt inte. Rasisten känner ett instinktivt hat emot dessa grupper. De är mest troligt ”osvenska”. Men till sitt stora förtret lyckas inte rasisten sätta ord på den uppdelning av människor som utesluter dessa svenskar, men inkluderar mer nyligt införlivade svenskar, begåvade med mer fördelaktigt, ljust utseende. Det är sannerligen inte lätt att vara rasist.

I den mån det är intressant att dela upp folk utifrån nationalitet (det är sällan det) är naturligtvis medborgarskap den naturliga tillflyktsorten. Men rasister begår samma typ av djupt förankrade tankefel som sexister gör då de definierar kön utifrån föreställningar grundade på sociala påfund, snarare än biologi. De är dessutom minst lika fanatiska i sin eviga vilja att tillämpa dessa suddiga stämplar på folk. Om det hela stannade vid ett dylikt intellektuellt självmål av ”Brynäs – AIK”-proportioner hade vi också kunnat sätta punkt här. Samt möjligen skratta lite. Men nu förs denna galna retorik som bekant i kretsar som inte är främmande för att hota politiska motståndare eller organisera sig militäriskt.

Men minns i varje fall att varje gång du hör ordet ”svenskfientlighet” yttras i allvarliga sammanhang är det egentligen ”motstånd till mitt irrationella människohat” som avses. Amatörpsykologen inom mig misstänker att detta är någon form av spärr i hjärnan som skyddar jaget ifrån att konfronteras med att den egna världsbilden är ett luftslott. Det krävs ju som bekant inte mycket till begåvning för att hitta de enorma luckorna i rasisternas resonemang. Så om vi kan utesluta att eftersatt intellekt (helt och hållet) förklarar galenskapen, vad annat än undermedvetna spärrar återstår?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: